ДЪРЖАВНА МЪЖКА ГИМНАЗИЯ "СВ. КИРИЛ"

Из колекцията на Иван Панайотов
На 8 октомври 1898г. започва строежът на новата училищна сграда, разположена на площада под историческия Царевец. През 1909г. е открита тържествено новопостроената сграда на гимназията. На 21 октомври 1909г. там е пренесена и плочата с имената на дарителите. Създадени са условия за нормални учебни занятия, тъй като в последните няколко години часове са се водели освен в Евтембейовия конак в още десетина къщи, което е налагало на ученици и учители непрекъснато да се местят от една сграда в друга. Благодарността към първите дарители, спомогнали за създаването на мъжката гимназия “Свети Кирил” е изразена в поставената мемориална плоча на гимназията в памет на първите благодетели. Златният надпис върху мраморната плоча, поставена при дирекцията на гимназията гласи: "Тази гимназия Святаго Кирила се учреди на 20 септемврия 1880 година, съгласно с дневника на Ефорията в Букурещ и е снабдена със средства за поддържане чрез завещанието на почившите нейни завещатели, живущи в Букурещ: Михаил Кефалов, родом от Тетевен, по завещанието му от 1856 год. Силвестър Пенов, от Габрово, по завещанието му от 1863 година. Козма Тричнов, от Враца, по завещанието му от 1868 година. Епитропията на тая гимназия, движима от дълбока благодарност, и в името на учениците, които се учат и ще се учат в нея, постави тая табла за вечен спомен. Ефори покойни: Христо Георгев, Д-р П, Протич, Д-р Н. Василиади и Паскал Кантарджиев; живи: Митрополит Погониянски г. Панарет Рашев, Евлогий Георгиев, Д-р Атанасович и Е. Станкович.
От Пътеводителя на В. Търново от 1907г. научаваме, че в „началото на 1885-86 учебна година е бил открит VII клас при гимназията, и от тази година последната става вече пълно средно учебно заведение. Пръв зрелостен изпит в гимназията бил произведен в края на учебната 1886-87 год., на който изпит се явили само двама абитуриенти. В началото на 1888-89 учебна година гимназията става държавна, каквато е и до днес. През учебната 1905-1906 година е имала 34 души преподаватели (с директора). В края на годината са минали в по-горен клас 195 ученици, останали да повтарят класа 139 ученици, да държат поправителен изпит 196 ученици, неправили изпит 5, напуснали по разни причини училището 77. Зрелостни свидетелства в края на годината са получили 23 абитуриенти. Библиотеката и кабинетите на гимназията са богати с книги и помагала. За издържането на гимназията държавата е изразходвала 121797,82 лв. В края на годината фондовете са били: за подпомагане бедни ученици 22460,58 лева, за помагала и книги — 508,20 лв., за поощрение на учители и ученици — 2886,70 лв. През 1909г. най-после е открита тържествено новопостроената сграда на гимназията. На 21 октомври 1909г. там е пренесена и плочата с имената на дарителите. На 1 юни 1913г., около 11 часа през деня, катастрофално земетресение разтърсва В. Търново. Срутват се изцяло двата горни етажа на южното крило на гимназиалната сграда, погребвайки под руините си ранените войници, настанени там. Ремонтът започва едва през 1925г. и продължава до 1930 година. През 1930 се навършват 50 години от създаването на мъжката гимназия и 75 години от основаването на първото класно училище във В. Търново. Пак през 1930г. е поправена малката историческа несправедливост, наложена още с предложението на Михаил Кефалов, училището да носи името на св. Кирил. Знае се, че заслугите по отношение на славянската просвета на неговия брат и пръв славянски архиепископ св. Методий никак не са по-малки. Обикновено навсякъде двамата братя се споменават заедно. Така че от тази година насетне гимназията носи името Великотърновска държавна мъжка гимназия „Св. св. Кирил и Методий”.  
Из семейния архив на сем. Костови

Любопитно: По спомени на Николай Евстатиев Мартинов, син на търновския кмет Евстати Мартинов, Туристическата хижа е построена там, където е щяла да бъде построена гимназията, като се използват основите ѝ за основи на хижата.
 
В "ПЪТЕВОДИТЕЛ ПО ФОНДОВЕТЕ НА ДЪРЖАВЕН АРХИВ –ВЕЛИКО ТЪРНОВО 1944–2012г." пише следното: ПЪРВА ПОЛИТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ „КИРИЛ И МЕТОДИЙ“- До 1953г. е мъжка гимназия, след което се слива с Първа прогимназия и началните училища „Никола Михайловски“ и „Митрополит Панарет“ в Пълно смесено средно училище „Кирил и Методий“. От 1956г. се разделя на Основно училище „Христо Ботев“ и Смесена гимназия „Кирил и Методий“. От 1957г. гимназията се именува Първа политехническа гимназия „Кирил и Методий“.
Със заповед на Министерство на културата, науката и просветата от 1988г. в гимназията експериментално е разкрит хуманитарен профил на обучение и тя придобива статут на ЕСПУ с хуманитарен профил.
Из Пътеводител на В. Търново от 1907г. http://www.hg-vt.com
 
 
Грета Костова- Бабулкова

 

До родителите и настойниците на учениците от В. Търновските слети гимназии- 1935 г.

ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Общо показвания