Орлов връх /Картала/

Панорама от Орлов връх /Картала/ 

Из "Пътеводител на гр. Велико Търново и околността му от 1907 г.  

Със своите завои в Търновската котловина Янтра прорязва и заобикаля няколко бърда и чуки, които мие от няколко страни, като им дава форма на полуострови, от които три обръщат вниманието на туриста. Върху единия от тях, именно върху средния, който е най-големият, е построен градът Търново с повечето от своите махали, къщите на които са сложени амфитеатрално като че натрупани една върху друга. Този полуостров се почва на запад от тъй наричания „Картал-баир“ (турско име, което значи на български „Орлов-връх“. Нарича се тъй поради многото въдещи се някога тук орли, хранени от турците и се простира към изток, като има по права линия дължина около 2 километра, а ширина от 50—300 метра. Най-високата избучена част на полуострова е западната, която с тясна ивица от скали (292м57 над морското равнище) се свързва с „Картал-баир“. Тази скалиста ивица се казва „Поличката“. Наклоните към реката тука достигат до 45° и повече..." 

Тракийска крепост Картала 

 
Всеволод   Крестовски, който определя  местоположението  на Търново  като  едно  от най-прелестните   в   света.   Най-силно     впечатление   му   направил   християнският   квартал, разположен   на      южния склон   на   скалата   „Орел".   Неговите  улици,  отбелязва той, били тесни и криви, застроени плътно от двете страни с двуетажни  и триетажни къщи, в източен стил, с галерийки, балкони и фенери, а горните етажи на къщите  били по-широки и се издавали  един  над друг.
Местна легенда свързва "Картала” с падането на Търново под турска власт през 1393г. и разказва, че именно тук се намира гробът на предателя, /наричан Жидов гроб/, отворил крепостните порти на Царевец за турската войска. След като евреинът предал ключовете от крепостните врати на враговете, се явил пред сина на султан Баязид Сюлейман Челеби, за да търси награда за стореното. Турският паша обаче му се "отплатил”, нареждайки да го обезглавят, защото, който е предател веднъж, е предател цял живот. За наличието на Жидов гроб свидетелства и Иван Вазов след негово посещение в Търново през 1902 и 1905г. той пише: "На запад от Търново стърчи рид: Картал-баир (Орлов връх), въз който има трап, називаем днес Жидов гроб. Според преданието там е отишъл и легнал трупа на евреина, който предал Царевец на турците. През вековете на робството търновци са отивали при тоя трап и са хвърляли камъни в него, проклинайки евреина издайник." Поетът го увековечава и в поемата „Жидов гроб”, ето и част от нея...
Орловий връх. Той мълчаливо
в небето стърчи и пустей.
На негово теме плешиво
трап мръсен от векове зей.


От векове жилище смрадно
на гнусни влечуги и змии
отровни, свърталище гадно
на люти ехидни, скорпии.


Овчарят не смей там да иде
и звяра край него трепти,
орелът когато го види,
по-горе се дига, лети.


И в таз яма, змийска бездна,
главата на Юда бухнa
и вече оттам не излезна:
при трупа безглави легна.

/част от поемата ”Жидов гроб”, Иван Вазов/

цялата поема
Прочетете какво пишат Весил Берон и Моско Москов за Жидов гроб.
Ето как е описано освобождението в Пътеводителя на града от 1907 г.:" На 2 часа след пладне на 25 юни руският авангард се отзова на „Орловия връх“ (Картал-баир), постави два топа и почна да стреля в тур­ската войска, която се бе укрепила със своите четири топове в табията /укрепление/ над Светата гора. Стреляното от двете страни се продължи два часа, докато се подбиха двата турски топа. След това донски­те казаци прегазиха Янтра при „Белянка“ и се нахвърлиха на тур­ската табия. Турските войници в безпорядък избягаха по шосето Кесарево—Шумен, като оставаха по пътя си всичко, само и само да си спасят живота. В 4 часа след пладне камбаните възвестиха на гражданите влизането на русите в града.

Грета Костова-Бабулкова

 Днес, заради красивата панорама, "Картала" е сред най-предпочитаните квартали за живеене във Велико Търново. Полюбувайте се на красивата панорама..

    

ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Общо показвания