Туристическата хижа на Царевец

Архитект Георги Козаров и Леон Филипов са главни инициатори за построяването на туристическата хижа на Царевец. Изборът на място е повече от показателен, не къде да е, а на историческия хълм Царевец, на мястото където сега е пирамидата. Идеята допада и на останалите членове на ръководството на Туристическо дружество “Трапезица” и е взето решение да се действа. От създаването си през 1902 година до фаталната 1944 г. Туристическото дружество провежда редица благотворителни инициативи.
На 13 декември 1903 г. Настоятелството на туристическо дружество "Трапезица" за пръв път кани гражданите на Велико Търново на Благотворителен бал в салона на читалище "Надежда". Събраните средства в размер на 173.85 лв. са използвани за благоустрояване и залесяване в района на Руския паметник на Света гора. Зимното тържество се превръща в престижно и очаквано с нетърпение и радост светско събитие – превръща се в традиция и емблема на културния живот във Велико Търново, а дарените средства се оползотворяват за различни благородни инициативи. През 1905 г. с парите от благотворителния бал се залесява поречието на река Янтра с тополи и орехови дръвчета, през 1906 г. – за отпечатване на туристически Пътеводител на Велико Търново и региона, подготвен от Туристическото дружество. На 22 август 1907 г. излиза от печат "Пътеводител на Велико Търново" – модерно, съобразено с европейските тенденции в този жанр издание. Обнародването му става факт благодарение на дарителския жест на Търновския окръжен съвет – 1000 лв., на Общинския съвет – 400 лв., на княз Фердинанд І Сакскобургготски, както и на неуморимите дейци на туристическото дело Леон Филипов, Димитър Багрилов, инж. Христо Сапаров, арх. Георги Козаров, Петър Тереев, Екатерина Минчева и др. Настоятелството на туристическото дружество взема родолюбивото решение средствата от продажбата на Пътеводителя да се използват за строеж на туристическата хижа на хълма Царевец, а 300 лв. да се дарят за построяването на хижа "Чумерна".

На 14 май 1910 год. настоятелството изпраща писмо номер 33 до Цар Фердинанд, с което го уведомява за взетото решение. За строителството е приет проектът на Леон Филипов, който по- късно изработва и релефна карта на България, която краси една от стените на хижата. 

 
На 7 май 1911 година настоятелството на дружеството решава да се извади нотариален акт за собственост на хижата и прилежащата площ. С писмо № 5416 от 7 юли 1912г.  Градската община потвърждава, че кметът ще снабди дружество “Трапезица” с нотариален акт. На 24 май 1922 година тържествено се открива. Освещаването на хижата извършва великотърновският митрополит Филип, а първи там нощуват делегатите от 15 национален туристически събор. 
През трийсетте години в Дома е разкрита постоянна туристическа и историческа изложба. Първият етап от изложбата е открит на 24 май 1933г., когато във Велико Търново идва цар Борис ІІІ, за да положи основния камък на Военния клуб, а втория през септември 1934 година, по време на четвъртия международен конгрес на византолозите, водени от Кръстю Миятев и Иван Велков. За 42 години туристичeският дом е център на активна туристическа и културно- просветна дейност за опознаване и опазване на родната природа, а Велико Търново се превръща в обект на национален и международен туризъм. Престижът на туристическия дом нараства значително. В него посрещат официални гости на града като известния физик Едуард Бойл, френският сенатор Жустен Годар, Едиурд Ерио- бивш минитър- председател на Франция, Никола Мушанов, Александър Малинов, министър- председателя на Турция Исмет бей и неговите министри Ружди Арас и Реджеб бей, Василий Немирович-Данченко, известния алпинист Вили Рикмерс, Константин Кисимов, Христина Морфова, синът на генерал Гурко, министри и депутати, а на традиционния бал на 8 декември 1928 година е поканен и цар Борис Трети, който плаща вход- 500 лв. На 30 декември 1944 година хижата е национализирана и до 1981 г. е била Пионерски дом, след което е съборена, заради "неотложни археологически разкопки". Днес може да се види само на снимки. 
Любопитно: По спомени на Николай Евстатиев Мартинов, син на търновския кмет Евстати Мартинов, Туристическата хижа е построена там, където е щяла да бъде построена Мъжката гимназия "Св. Кирил", като се използват основите ѝ за основи на хижата.

Източник: http://www.trapezitca1902.com 
Прочетете още-  За изграждането на ТУРИСТИЧЕСКАТА ХИЖА
Снимка из колекцията на Павел Енчев
https://starikartichki.jimdo.com

Грета Костова- Бабулкова 
 
ПОДКРЕПИ И РАЗГЛЕДАЙ АЛБУМА

 ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *

Общо показвания