На поклонение до Божи гроб в миналото

Много любопитство сред гражданството предизвиквали за­връщащите се след Великден от Божи гроб най-знатни търновци. Градът се славел с многото си хаджии и дори богатата махала Св. Богородица наричали още Хаджийската махала. Подготовка­та за поклонение на Божи гроб в онова време е била строго уточ­нена. Трябвало да се изплатят и най-малките дългове, искала се прошка от всички скарани, няколко дена поред „се слагала тра­пеза" за роднини, близки и духовни лица. Пътуването до Йеруса­лим си било чисто изпитание. Подготовката с провизии, дрехи, завивки и всички потребности за това почти авантюристично пътешествие траели дълго и се изпипвали детайлно. Пътуване­то с кервани биволски коли траело доста време и било изпълнено с приключения. Изпращачите съпровождали тръгващите поклон­ници чак извън града, където те са им давали дар по няколко пари, а на роднините по един-два гроша. Връщайки се от светите мес­та, поклонниците били посрещани тържествено от роднините и духовенството. Те давали угощения, на които раздавали донесе­ните божигробски подаръци. Задължително носели икони и щам­пи от светите места, които подарявали на църквите в Търново. Били честити, щастливи и благодарни, че успели в навечерието на най-големия празник Великден да се завърнат живи и здрави в родното Търново като хаджии.
В началото на XX век вече се появяват и първите туристи­чески агенции, които организират първите пътувания с кораб до далечните Божии земи. Търновци ползвали услугите на Хаджий­ското бюро „Балкан", собственост на Йордан Михайлов, със се­далище в София, както и туристическото бюро „Палестиня". В централния и местния печат се срещат реклами на тези бюра, които по великденските празници уреждали екскурзии за поклонници и любители дo Йерусалим и дo светите места в Палестина на „промоционални цени".
Из книгата „Споменъ за Търново“ на Катя Митова-Ганева Прочетете още:Спомени за хаджийското пътуване и поклонение до Йерусалим на търновеца Пандели Кисимов

ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Общо показвания