Свят ден Великден

И преди десетилетия великотърновци трепетно очаквали най-великия ден в годината - Великден. Търновките подготвяли домовете си за празника и с голямо великденско почистване посрещали живителната пролет. Строгият четиридесетдневен пост се спазвал от всички, но освен хранителният се съблюдавал и духовният пост. Истинско преживяване за всеки дом било традиционното боядисване на великденските яйца. По традиция боядисването на яйцата е ставало в четвъртък сутрин преди Великден, а тази работа е била приоритет на най- старата жена в семейството. Допълнителното украсяване се е извършвало от момичетата и младите булки. Основен цвят в боите е червеният. Надпреварвали се търновските търговци в доставката на различни бои за яйца и чест за всяка домакиня било включването ѝ в „конкурса“ за най-красиво обагрени яйца. В предвеликденската суетня много заети били и сладкарите, защото предлагали ароматни козунаци, козуначни кифли и краваи. Целият град ухаел на тези вкусотии, разрешавани само и единствено по време на великденските празници. Най-прочути били козунаците в сладкарницата на братя Цветкови и в сладкарница „Виктория“, собственост на Кръстьо Тонев. Престиж за всяка добра домакиня било собственото производство на тези великденски сладкиши, а тьрновки умеели да се състезават в приготовлението им. Предвеликденска суетня се наблюдавала и по пазарищата и най-вече на прочутата месарска чаршия, където сръчните месари окачвали по ченгелите току-що заклани агнета и всеки можел да си закупи по избор агнешко месо, което задължително присъствало на великденската трапеза. Особено популярни били агнешките шишчета, считани за търновски деликатес. Собствениците на фирми, сладкарници, магазини, книжарници и др. се надпреварвали да засвидетелстват своето внимание към клиентите си, като задължително ги поздравявали в местния търновски печат. Рекламирали така своята стока, правели намаления, приканвали всички да се възползват от предоставената възможност. Една като че ли забравена вече традиция било изпращането на красивите великденски картички. Дори в трудните военни години търновци изпращали и получавали великденски поздравления по военните фронтове на българската армия и така стопляли душите на своите близки - защитници на отечеството.
На самия ден Великден, под звъна на църковните камбани, цяло Търново се стичало на църковна служба. Всички били весели и честити, пременени в нови одежди, носели писани яйца и козунаци. Поздравявали се с „Христос воскресе“ и се молели за Божието благоволение да бъде мир и благоденствие на старопрестолния град и неговите достойни жители.
Из книгата „Споменъ за Търново“ на Катя Митова- Ганева

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Общо показвания