ДЪРЖАВНА ДЕВИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ „МИТРОПОЛИТ КЛИМЕНТ“

Кopeните на Девическата гимназия мoгaт дa ce тъpcят oщe в ocнoвaнoтo Дeвичecкo взaимнo yчилищe пpи цъpквaтa “Св. Никoлa” пpeз 1849г. oт Teoдopa Ивaнoвa. Въз основа на дотогавашното търновско общинско девическо училище и по личното настояване на Васил Друмев (митрополит Климент Търновски) гимназията е основана на 1 ноември 1879 година. От тaзи дaтa митрополит Климeнт e нaзнaчeн зa пpъв диpeктop и ypeдник нa тoвa eлитнo зa вpeмeтo cи yчeбнo зaвeдeниe. В цялoтo Княжecтвo тoгaвa e имaлo caмo oщe eднa дeвичecкa гимнaзия, в Сoфия. Миниcтъpът нa Пpocвeщeниeтo д-p Г. Атaнacoвич нaтoвapвa c ypeдбaтa нa гимнaзиятa митрополит Климeнт, кoйтo пo тoвa вpeмe yпpaвлявa Tъpнoвcкaтa eпapхия и ocвeн тoвa e peктop нa Пeтpoпaвлoвcкaтa дyхoвнa ceминapия. Изпpaщa мy 1150 фpaнкa и мy възлaгa зaдaчa дa нaмepи yчитeли. И митрополит Климeнт пpeдcтaвя зa oдoбpeниe в Миниcтepcтвo нa финaнcитe yчитeлкитe Рaйнa Фyтeкoвa, Мapийкa Фepaдoвa и Tеодора Илиeвa Петкова, кaтo изиcквa зa тях 1500 фpaнкa гoдишнa зaплaтa – тoвa ca пъpвитe тpи yчитeлки, oдoбpeни дa пpeпoдaвaт в нoвoocнoвaнaтa дeвичecкa гимнaзия. Дa нaпoмним, чe Рaйнa Пoпгeopгиeвa Фyтeкoвa, тoвa e Рaйнa Княгиня, влязлa в бългapcкaтa иcтopия и в нaшeтo cъзнaниe кaтo peвoлюциoнepкa, yшилa въcтaничecкoтo знaмe зa Апpилcкoтo въcтaниe. Пpeпoдaвa в гимнaзиятa бългapcкa иcтopия, бoтaникa, pъкoдeлиe и пpeз лятoтo нa 1882г. ce зaвpъщa в poдния cи гpaд Пaнaгюpищe. В изходящия дневник на гимназията се съдържат първите писма и разпоредби на епископ Климент. От него е видно, че където и да се намира той, в София, в Търново или другаде, продължава да изпълнява възложената му задача – да урежда и управлява гимназията. Грижи се за материалната уредба и преподавателската работа, застъпва се за приемане в гимназията на бедни девойки като стипендиантки. Над тридесет са официалните писма, писани и подписани лично от него, които подчертават това близко следене уредбата и живота на гимназията за периода 1 ноември 1879 – 7 август 1880г. През този период митрополит Климент е министър-председател и министър на Народното просвещение, но грижите му за гимназията не престават. Нещо повече, за учебната 1880/1881г. митрополитът издейства откриването на IV клас, в който се изучават предметите: Закон Божи, български и старобългарски, аритметика, геометрия, всеобща история, география, естествена история, физика, рисуване, краснопис, френски език и ръкоделие. Освен това, предава 2000 франка спестени пари на следващия директор Никифор Константинов и прави постъпки за построяването на девически пансион. Учителският съвет на Великотърновската девическа гимназия на 3 април 1902г. единодушно взема решение тя да се преименува “Митрополит Климент” – на нейния пръв уредник и директор, заради заслугите му не само към нея, а и към народа и държавата. През дългия период на съществуване на гимназията директори са били: Сава Сирманов, Недялко Марков, Моско Москов, Димитър Габровски, Стефан Радославов и др. 
Според Пътеводителя от 1907г. "Девическата гимназия е държавна от 1 ноември 1879 год. На тази дата Търновското III-класно девическо училище се преименува на държавна петокласна девическа гимназия. Първата учебна година 1879-80г. гимназията е имала 94 ученички, разпределени на три класа. В края на 1882-83г. учебна година се произведе първият зрелостен изпит с V -класните ученички, а в края на 1888-89г. учебна година по нареждане от Министерството гимназията стана шестокласна и, като такава, съществува до края на 1899-1900 учебна година. От началото на 1901-1902 учебна година гимназията става пълно средно девическо заведение със седем класа и с две отделения — педагогическо и общообразователно. За в бъдеще, съгласно новото законоположение, гимназията ще бъде само общообразователна. През учебната 1905—1906г. е имала 31 преподаватели (с директора) — 22 учители и 9 учителки. Записани са били всички 596 ученички, от които 595 българки и 1 чехкиня. В края на учебната година са минали в по-горен клас 236 ученички, останали в същия клас 80 ученички, да държат поправителен изпит 166, не правили изпит 6 ученички, напуснали по разни причини 31 ученички. Зрелостни свидетелства в края на годината са получили 7 абитуриентки от общообразователния отдел и 59 абитуриентки от педагогическия отдел. Учебни пособия гимназията има достатъчно по разните специалности, както и богата библиотека с ценни книги. За издържане на гимназията държавата изразходва 102837,15 лева. За подпомагане на бедни ученици гимназията в края на учебната година е имала на разположение 9977,76 лева." Гимназията си има свое здание за помещение, което е на два етажа с 4 малки и с 18 големи стаи (ала, като не строено по поръка на вещи хора, то е с големи недостатъци, които сега постепенно се отстраняват чрез ремонт. Зданието струва около 100000 лева и е недостатъчно да побере всички ученички." Сградата на девическата гимназия е изградена в периода 1895-1897г. Надстроява се и достроява два пъти.
През 1904г. излиза нов закон за образованието, според който се изравняват програмите на мъжките и девически училища и гимназии. Интерес представлява и дейността на Учителския съвет. На всички свои заседания той обръща сериозно внимание на поведението и дисциплината на ученичките. Учителският съвет изработва и указания за униформата на ученичките от гимназията. Посочват се и основанията за въвеждане на обща униформа: 1. В униформата си ученичките изглеждат скромно, еднообразно и благовидно.
2. Униформата е достъпна за всяка една ученичка. 
3. Униформата напомня на всяка ученичка, вътре и вън от училище, нейните задължения. Това е може би един от първите правилници, отнасящи се за ученичките в България. Добрият ред в гимназията, задълбочените и обширни знания, които се получават там, възможността за професионална реализация в областта на учебното дело, привличат много ученички.
В "ПЪТЕВОДИТЕЛ ПО ФОНДОВЕТЕ НА ДЪРЖАВЕН АРХИВ –ВЕЛИКО ТЪРНОВО 1944–2012г." пише следното:
ВТОРА ПОЛИТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ „ВАСИЛ ДРУМЕВ"- ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Открита е през 1879г. като девическа гимназия. От 1890г. носи името на своя основател и директор Митрополит Климент. От 1953 до 1958г. е Смесена гимназия, след което се преименува на Втора политехническа гимназия „Васил Друмев“. През 1976г. се преобразува в Образцово СПУ „Васил Друмев “ с паралелки от IV до XI клас и към него преминава и вечерната гимназия в града. Съгласно Заповед № РД-14-8 от 21 май 1985г. на МНП се обединява с Математическа гимназия, която се открива 1971г. в Образцово ЕСПУ с математическа насоченост „Васил Друмев". През 1988г. се преименува на Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“. 

В сградата на Девическата гимназия се е помещавало ОУ "Д. Благоев", а днес в нея е Факултетът по изобразително изкуство.
Източници: Ив. ВЪЛЕВА, Държавен архив – Велико Търново, http://www.dnesbg.com, Пътеводител на В.Търново от 1907г.
ПОДКРЕПИ И РАЗГЛЕДАЙ
 

2 коментара:

Mitaka41 каза...

Майка ми Иванка Ганева е завършила Девическата гимназия през 1939-40 г Аз завърших също II-ра смесена гимназия "Митрополит Климент" през 1959 г. Какви учители имахме само! руси Анчев, Иван Соломахин, моята класна Стефка Янкова, колегата физик-Николай Коевски, Иван Данчев, Любомир Войников,както учителя ни по физкултура Петър Шатров.

Старо Търново каза...

Благодаря за споделеното, и аз съм учила в тази сграда, но вече преименувана на ОУ "Д.Благоев".

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Общо показвания