Хотелите в старо Търново

През 1936 г. кметът наредил стаите да са белосани, креватите и пружините да са стегнати и да не издават шум и скърцане. Умивалниците в стаите да бъдат или с текуща вода, или да имат добри, неръждясали и здрави легени и кофи, прислугата да е с чисто облекло.
В пътеводителя на Велико Търново и околностите му, издаден през 1907 г. от Туристическото дружество “Трапезица”, като най-популярни хотели в Търново са посочени на първо място “Хотел Принц Борис” - “Хотелът е новопостроен с чисти стаи за нощуване. Има широки салони за беседване при чаша бира, кафе или чай, както и за ядене. Прислуга има чиста и бърза. За легла се плаща 1 и половина до 2 лева. Когато пътуват на групи, със съдържателя се прави споразумение върху цените. За обяд и вечеря се плаща по листа, с цени умерени (1 до 1 и половина лева обяд или вечеря). Хубава гледка към Хисара, Трапезица, Арбанаси, Дервенто, Зиналата стена”. В същия пътеводител собствениците братя Шопови са публикували голяма реклама - 
 “Пръв по големина, чистота, мебелировка, бърза и вежлива прислуга. Посещаван почти от всички Височайши и пр. чуждестранни и провинциални пътници. Чудесно разположен в центъра на града (на главната улица към шосето Търново - Русе), с отворени над р. Янтра балкони, от гдето има приятен и от исторически интерес изглед, към единствените старини и околности на старата българска столица - Трапезица, Хисар (Чан-тепе), Икак канара, Просечената скала и др., селото Арбанаси с двата девически монастири при него и железопътната линия до тунела “Княз Борис”. Хотелът има широко гостинно помещение (три отделни салони), с добре уредена кухня, най-добри иностранни и местни спиртни и др. напитки, винаги според нуждата студени. Тук се точи най-хубавата бира от фабриката на Никола х. Славчов и С-ие. Спалните на хотела са наредени с меки и чисти легла и най-модерни мебели. Въобще, заведението отлично отговаря на своето предназначение. В него всекой винаги ще прекара весело и доволно и по желание, да се занимава с четиво на разни чуждестранни и български вестници и списания. Хотела е най-економически. Поканваме, прочее, г-да пътниците, до и през града Търново, да ни посетят и тям ще се надеем на похвални отзиви”. И тогава собствениците са прозряли азбучната истина, че рекламата е от съществено значение за успеха на заведението им. 
На второ място в Пътеводителя се посочва хотел"Роял". "Също новопостроен хотел, с чисти стаи и салони. За легло се плаща от 1 до 3 лева. При голяма група пътници, по споразумение със съдържателя, прави се отстъпка. Обед и вечеря се плаща по листа. Цените са умерени (1-1,50 лева за обед или вечеря). Хубава гледка към означените по-горе местности. Двата тия хотела са в центъра на града, при чаршията „Баждарлък“, близо до всички държавни и общински учреждения. При тях се спират наемните градски фаетони." Хотел “Роял” се намирал в тогавашния център на града (на мястото на днешния хотел “Янтра”), с изглед към историческите местности Трапезица и Царевец. “Господа посетителите ще намерят освен удобно място за нощуване и почивки, но и бърза прислуга. В гостилницата ще намерят вкусни ястия и разни напитки. В локалът на хотела има кафене, гдето се точи прочутото Шуменски пиво” - информира пътеводителят." 
На трето място се споменава хотел „ Съединение“, който е на главната улица, има също чисти стаи с цена за легло 1 - 1,50 лева. И тука на група пътници се прави отстъпка. Има и гостилница, където човек може да се нахрани с 1 лев. Гледката от този хотел е твърде хубава: вижда се голяма част от града с цялата южна околност до върховете на Балкана. Хотел “Съединение” се намирал също в центъра на града, близо до пощата, срещу Света гора. “Прелестна картина - пише в рекламата. Превъзходна кухня по европейски образец с разни закуски. Владея всички европейски езици. Цени умерени. Умоляват се господа пътниците да посетят и се уверят” - казва “с почитание” собственикът на хотела Яни Терзиянчев. 
На четвърто място е споменат хотел „Янтра“, който е при началото на града откъм гарата. Посредствен хотел, за хора от средна ръка. Плаща се за място от 60 ст. до 1,50 лева. Има евтина гостилница, в която човек може да се нахрани с 60 ст. до 1 лев.
Хановете били: Върбановият, Троянският, Дряновският, Абаджийският, Търновският и Минчовият, които са на главната улица, по пътя за към центъра на града. Имат евтино легло и евтина вкусна храна. Тука обикновено слизат пътници, които търсят по-евтино. За фаетон от гарата Търново до града се плаща (за 1 или 2 души) 1 лв. 50 ст., за 3 души — 2 лева (децата не се броят). За един курс в чертите на града — 1 лв. Така още с идването на новия ХХ век великотърновци разполагали с хубави, удобни хотели, обслужвали гостите си “по европейски”, изискано и твърдели, че “удобствата за пътника са от най-съществено значение” за тях. Постепенно се появили нови форми на обслужване. Файтоните, които задължително били на разположение на хотелиерите, се заменили с първите “отомобили”. Не случайно през 1910г. е внесена първата кола в Търново марка “Форд” - собственост на една от много популярните личности в нашия град - Янко Шопов, притежателя на хотел “Борис Княз Търновски”. Заслуга затова имала съпругата му Хермина, която била австрийка и съдействала от Виена да се достави това “американско чудо”. 

През 20-те и 30-те години на ХХ век се появили и нови хотели “Америка”, “Царевец”, “Балкан”, “България”, “Добруджа” и др. Те разполагали и с привлекателни гостилници и ресторанти, с игрални зали и локали, въвели се телефонните услуги, запазването на железопътни и автобусни билети и какви ли не още “екстри”. Всичко това наложило да се въведат строги правила и ред при експлоатацията на тези заведения. Ето защо кметът на Търново Тодор Фъртунов през далечната 1936г. (28 януари) издал следната Заповед № 8 - “Чистотата на хотелите в гр. В. Търново да бъде образцова, стаите да са боядисани или белосани. Подовете да са боядисани с блажна боя, а ако не са боядисани, винаги да са добре измити. Креватите и пружините им да са стегнати и да не издават шум и скърцане при лежане. Умивалниците в стаите да бъдат или с текуща вода, или да имат добри, неръждясали и здрави легени и кофи. Особено строго да се следи за унищожаване на паразитите. Покривките, чаршафите, възглавниците и кърпите за лице да са здрави, винаги чисти и да се сменяват за всеки пътник. Коридорите да са покрити с пътеки. Нужниците да са снабдени с вода за проливане, а там, гдето липсват условия за това, да се поддържат в най-голяма чистота и да се отстраняват миризмите. В по-реномираните хотели да се въведат клозети със седалище, особено в ония хотели, гдето идват чужденци. Прислугата в хотелите да е с чисто облекло, спретната, редовно преглеждана от санитарен лекар”. Заповедта била възложена за изпълнение на санитарните и административни органи, като за констатирани нарушения съставяли актове и налагали съответните глоби. 
Източници: Пътеводител на В. Търново от 1907г., книгата "Споменъ за Търново" на Катя Митова-Ганева

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Общо показвания