Забележителности- Пътеводител от 1907г.

Из Пътеводител на В. Търново от 1907г. 
"Пътникът, идещ от гарата, може да разгледа забележителностите на града по следния ред: Направо по пътечката срещу гарата се изкачва при руския паметник над Светата гора , върху който прочита този надпис:
От този връх, като разгледа града, възвива се на запад и вижда лозята с вилите (колибите), казармите на Морно-поле, това последното и пътищата, които водят за в града. По западната пътека на Св. гора пътникът слиза на шосето, водещо от гарата за града. Минава по Стамболовия (дъговия) мост и се озовава на Морно-поле. Тука, отляво, като върви, остават казармите и Габровското шосе, което води за бирената фабрика на Н. х. Славчов & С-ие, а срещу него е
градската градина, в бюфета на която се отбива, за да се поразхлади с някаква напитка. В началото на града е зданието на девическата гимназия „Митрополит Климент“, в което се отбива. Като продължи пътя си по улица „Булевард“, спира се при паметника на обесените, гдето всяка година в първата неделя след 11 май/по църковния календар/ се отслужва панахида за обесените патриоти през време на въстанието (1877г.). Тука са били обесени: Цанко Дюстабанов, свещеник И. Гъбенски (от Габрово), Иван Панов от Търново), даскал Киро (от Бела-Черкова), 7 души селяни — дюлгери, между които баща и син (от Габровски колиби) и др. Ако пътникът желае, може из улица „Зеленка“ да се изкачи на Орловия връх (Картала), за да мине покрай „Жидов-гроб“ и дойде на „Поличката“ /панорамната гледка/, от където почти изцяло ще види града, заедно с извивките на р. Янтра. От тука слиза по единствената пътека за града и разглежда църквите под ред: „Св. Атанас“/ днес Св. св. Кирил и Методий", „Св. Никола“, „Св. Константнн и Елена“, (където се спира пред статуята на Букурещския владика Панарет Рашев, „Св. Спас“ и съборната църква „Св. Богородица“. Интересно е да се огледа града от камбанарията на тази църква затова, ако иска, качва се горе при пожарникарския пост. Като разгледа съборната църква, пътникът отива в историческото читалище Надежда", а от там се упътва за Царювец (Хисара), който е описан по-рано. От Царювец слиза в Асеновата махала, където разглежда църквата „Св. Четиредесет мъченици“, „Успение Пр. Богородици", цар- Шишмановата баня и митрополитската църква „Св. Апостоли Петър и Павел“. Връща се назад, минава по Владишкия мост, и като тръгне по пътя за Арбанаси, отбива се да разгледа църквата „Св. Димитър“, а от там се изкачва на „Трапезица", която разглежда, след като е чел описанието ѝ. Пътникът напуща Трапезица, като слиза през прелеза, който е на югозападната страна на тази местност. Ако е изморен, той минава по желания мост и през „Туристовската пътека“ се изкачва на Баждарлък“ при хотелите, където си почива с чаша бира или други напитки. Ако ли пък не е уморен и смята да ходи за с. Арбанаси и Горна-Оряховица, той след слизането си от Трапезица, завива към югоизточния край на Асеновата махала, за да разгледа църквиците „Св. Параскева", старите къщи от Асеново време, десния устой на моста срещу църквата „Св. Четиредесет мъченици“ и църквата „Св. Георги". След това се упътва за Арбанаси, за да иде от там през град Горна-Оряховица за гара Горна-Оряховица и се качи, според пътя си, на железницата."
Източник на текст и снимки: "Пътеводител на В. Търново и околностите му от 1907г." 
Грета Костова- Бабулкова
ПОДКРЕПИ И РАЗГЛЕДАЙ АЛБУМА 

ПОДКРЕПЕТЕ СТАРО ТЪРНОВО С ДАРЕНИЕ Generated image

Няма коментари:

©️Съдържанието в блога /текстове, фотографии и видео/ е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без разрешение от страна на Старо Търново е забранено.
Публикуваните тук материали са плод на чиста съвест и дълги часове труд. Ако ви харесва това, което правя и можете да си го позволите, помогнете на Старо Търново да съществува
Описание Сума
Дарение 10.00 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

ПОДКРЕПИ И ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ Generated image

Последвайте блога

Общо показвания